23 Mayıs 2023 Salı

GÖNEN KÜLTÜR PLATFORMU TOPLANDI


 

Abdullah YILMAZ

Her pazartesi Kavram Dershanesinde Samet Arıker’in makamında yapılan Gönen Kültür Platformu toplantısı yine aynı yerde gerçekleştirildi.

Toplantıda Gönen’in coğrafyasında çok zengin bitki ve hayvan türleri olduğu, endemik türlerin çokluğu konuşuldu. Bunun nedenleri ve sonuçları tartışıldı.

Mustafa Özcan bu konuda başta Kavram Dershanesi Coğrafya Öğretmeni Alpaslan Yalçınkaya olmak üzere akademik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Gönen’in Bitki örtüsü (*)

Gönen, coğrafi konumu itibariyle Türkiye’de görülen 4 iklimin bitki örtüsüne sahip, Akdeniz iklimi görüldüğü için Maki bitki örtüsü, (Zeytin, Zakkum, Defne, Erguvan, Keçiboynuzu, Kocayemiş(Davulga), Sandal, Mersin, Pırnal, Makilerin yok edilmesiyle ortaya çıkan Garig türleri, (Yasemin, Funda, (Püren), Abdestbozan, bitkileri bulunmaktadır. Karadeniz ikliminde yer alan Orman ve Psödömaki türleri bulunmaktadır. Orman, (Kestane, Gürgen, Palamut(Meşe), Kavak, Kayın, Söğüt gibi geniş yapraklı ağaçlar, İğne yapraklı çam türleri, (Karaçam, Sarıçam, Kızılçam, Göknar, Fısstıkçamı) Ormanların tahribiyle ortaya çıkan Makiye benzeyen çakma Maki, Psödömaki, (Yalancı Maki türleri), (Fındık, Ormangülü(Zifin), Karayemiş(Taflan), Böğürtlen, Karasal iklimin bitki örtüsü, Bozkır(Step), türleri bulunmaktadır.  (Gelincik, sığırkuyruğu, Üzerlikotu, Katırtırnağı) Çayır türü (Kardelen, Öksüz Ahmet bitkisi) bulunmaktadır. Kaz Dağlarında endemik bitki olan Akçiğdem bitkisi de Gönen’in doğasında bulunmaktadır. Ayrıca Evvelbahar bitkisi, Çuha, Şakayık(Ayıgülü) Şekerciboyası, bitkisi bulunmaktadır. Gönen Parkında Çitlenbik Ağacı bulunmaktadır.

(*) Kaynak kişi: Alpaslan Yalçınkaya

 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder