14 Haziran 2023 Çarşamba

SAMET ARIKER’İN GELİBOLU VİLAYETİ VE BİR CUMHURİYET AYDINI: CELAL NURİ (İLERİ) BEY

 

Samet Arıker kimdir?

20 Eylül 1990da Gönen’de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini doğup büyüdüğü Sarıköy’de bitirdi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Aynı üniversitenin Eğitim Bilimleri Enstitüsü Tarih Eğitimi Bilim Dalındaki Yüksek Lisansını Gelibolu Vilayeti adlı tez çalışmasıyla tamamladı. Özel eğitim kurumlarında öğretmenlik ve idarecilik yapmakta olup aynı zamanda akademik araştırmalara ve kent tarihi çalışmalarına da devam etmektedir. Uluslararası hakemli dergilerde üç makalesi, bir yayına hazırlayanı olduğu kitabı, bir kitap bölüm yazarlığı, bir de uluslararası sempozyum bildirisi bulunmaktadır.

Kitap hakkında:

Paradigma Akademi Basın Yayın Dağıtım tarafından 2022 yılında basılmıştır.

Kitabın yazılma amacı Gelibolu hakkında kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olması ve Birinci Meclis’e Gelibolu Milletvekili olarak katılmış olan Celal Nuri (İleri) Beyin fikir dünyası ve çalışmalarını gündeme getirmektir.

Prof. Dr. Recep Duymaz’ın arka kapak yazısında dediği gibi gittikçe yaygınlaşan şehir tarihçiliğine bir katkıdır.

Altı bölümden oluşan kitapta Gelibolu’nun konumu ve idari taksimatından bahsederek başlanmıştır. Sonrasında Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Dönemindeki durumdan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde bölgedeki eğitim ve gelenek görenekler ile batıl inançlardan bahsedilmektedir.

Celal Nuri Beyin anlatıldığı beşinci bölümde etkilendiği düşünce adamları sayılmış ve Abdullah Cevdet’in batıcılığına gelenekçi yapıyı da eklediği belirtilmiştir.

Ve eserlerinde de Osmanlı Devleti’nin kötü gidişatı hakkında fikir yürütmüş birçok makale ve eser kaleme almıştır.

Altıncı bölümde Gelibolu Vilayetindeki önemli kişi ve yapıların tanıtımı yapılmıştır. Ahmed Celaleddin (Dede) Baykara(1853-1946), Abdülhak Adnan Adıvar(1882-1955) Tevfik Rüştü Aras(1883-1972), Ali Haydar Emir Alpagut(1886-1937), Suphi Nuri İleri(1887-1945), Elif Naci Kalpakçıoğlu(1898-1987), Selahattin Batu(1905-1973) gibi kent tarihi için önemli kişilere yer verilmiştir.

Ayrıca tarihi yapılara baktığımızda hayatını Gelibolu’ya adayan ve Osmanlının Avrupa’ya girişini sağlayan Bolayır’daki Gazi Süleyman Paşa türbesidir.

Diğer bir yapıt da ak mermerden mezarını Tevfik Fikret’in çizdiği Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal’in Gazi Süleyman Paşa Türbesi bahçesindeki kabridir.

1385 tarihinde kilise temelinin üzerine inşa edilen Hüdavendigar (Ulu) Camii de kitapta konu edilen yapılardandır.

                                              Abdullah YILMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder