13 Mart 2015 Cuma

12 Mart Gönen Kültür Platformu Toplantısı (Abdullah Yılmaz, 13 Mart 2015)

GKP’nin 12 Mart 2015 Tarihli 26. Oturumundan İzlenimler.

Eğitimci-yazar Muharrem Akça’nın konuk olduğu yirmi altıncısı düzenlenen oturumda ilk olarak Ömer Seyfettin Kültür Sanat Haftası etkinlikleri konuşuldu.  Akça, Ömer Seyfettin hakkında öğretmenlerle (Salim Nizam ve Ömer Faruk Ünalan ile) hazırladıkları bir belgeseli izleyicilerle buluşturduklarını belirtti. Bu sene Necip Tosun’un kazandığı hikâye yarışmasının Türk edebiyatına etkisi konuşuldu.  

Abdurrahman Kural yarışma sayesinde milli edebiyatımıza –Aykut Ertuğrul, Keyfe Keder Kahvesi örneğinde olduğu gibi- onlarca yazar ve eser kazandırıldığını açıkladı.

Oturumun ikinci konusu 8 Mart Kadınlar Günü sebebiyle kadınlarımızdı. Türk Kadın hareketinden ve dünyadaki tarihinden bahsedildi. Osmanlıda Kadın hareketleri konusu kapsamında radikal kadın hareketinin ilk öncülerinden Gönenli Nuriye Ulviye Hanım’ın hareket içindeki yerinden söz edilerek kendisi şükran ile anıldı.


Oturumun serbest olan son bölümünde iki- üç bin yıl öncesi Anadolu ve Gönen’ine gidilerek tarihte Güney Marmara bölgesinin eski yerleşimcilerinden konu açıldı.  Böylece oldukça keyifli bir tarih yolculuğu yapıldı. Konunun derinliği Trakyalılara ve Misyalılara kadar ulaştı.

Abdullah Yılmaz (13 Mart 2015)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder