20 Mart 2015 Cuma

Çanakkale Deniz Zaferi ve Gönen (Mustafa Özcan, 20 Mart 2015)


Çanakkale Deniz Zaferi ve Gönen

Çanakkale Deniz Zaferi‘nin 100. Yılı’nın anıldığı şu günlerde savaşa ve kısa da olsa Gönen ile ilgili boyutuna değinmenin bir yurtsever sorumluluğu olduğu bilincinden hareket ile bu yazıyı kaleme alıyorum.

Çanakkale Deniz Savaşı Türk ordusunun en şanlı zaferlerinden biri olarak dünya tarihine geçmiş bir olaydır. Planlayıcısı İngiliz Donanma Bakanı Winston Churchill’in İstanbul’u almaya yönelik olarak düşündüğü harekât doğrultusunda Birleşik Krallık ve Fransa savaş gemilerinden oluşan bir birleşik deniz gücü 1915 Şubat ayı’nda Çanakkale Boğazı'na doğru ilerleme başlattı.

Harekâtın en güçlü saldırısı 18 Mart 1915 günü uygulamaya konulmuş, ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştır. Sonuçta İngiltere ve Fransa deniz harekâtından vazgeçip yenilgiyi kabullenerek kara harekâtına yönelince bu olay Denizcilik tarihimize 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi olarak geçmiştir. 

Öte yandan da, ardından başlayan kara muharebelerinde Mustafa Kemal’in askeri dehası ile İtilaf Devletleri'ne Çanakkale’yi geçilmez kılması Dünya tarihinin en önemli askeri olaylardan biri olarak bilinir. Türk tarafının muharebe sırasında 57 bin şehit ve bunun üç katı kadar da hastanelerde ölenler, yaralılar ve kayıplarla 250 bin zayiatına karşılık karşı tarafın da bezer kayıplara sahip olduğu savaşta Türk toplumunun özellikle okumuş bir neslinin yitip gittiği bilinmektedir.

Çanakkale Savaşı’na en çok kuvvet gönderen yerlerden biri olarak Gönen’in durumuna bu nedenle kısa da olsa dikkat çekmek özellikle gerekli olmaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde, vatan uğruna verdiği evlatlarının sayının yörenin Çanakkale‘ye olan yakınlığı nedeni ile genel nüfusa oranla kıyaslandığında yüksek olduğu hemen görülmektedir. Değişik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre sadece muharebe sırasında ismen bilinen şehit sayısının 200’ü çok aşığı bilinmektedir. Öte yandan daha sonra yaşamını kaybedilenlerle bu sayının en az bir-kaç kat daha olduğu tahmin edilmektedir.


Yaşı kemale ermiş pek çok Gönenli’nin dedelerinden, ninelerinden Çanakkale öyküleri dinlendiği, top seslerinin nasıl işitildiğinin anlatıldığı, ailesindeki Çanakkale şehitlerinin kahramanlık hikâyelerinin hayranlık ve gururla anımsandığı Gönen’in 21.Yüzyılda dünyada barış, mutluluk ve refahı ile kendinden söz ettiren bir kent olması dileğimi bu vesile ile vurgulamak isterim.

Mustafa Özcan (20 Mart 2015)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder