15 Eylül 2015 Salı

Gönenli Yazarlar (Sedat Günay, 15 Eylül 2015)


Gönenli Yazarlar


Ömer SEYFETTİN

Gönen doğumlu olup 1884-1920 yılları arasında yaşamış olan Yazar edebiyat dünyamızda “çağdaş öykücülüğün öncü ismi” olarak tanınmaktadır.

Babası ve kendisi subay olan Yazar 1910 yılında tazminatı ödeyip sivil hayata geçerek yaşamını Kabataş Lisesi edebiyat öğretmeni olarak sürdürmüştür. Yazar Subaylık ve öğretmenlik yaptığı sıralarda Osmanlı’nın çöküşü olan kargaşayla dolu son döneminde bizzat tanık olduğu olaylardan edindiği izlenim ve gözlemlerini öykülerine yansıtarak Türk Öykücülüğüne damga vurmuş edebiyatçıdır. Kısa öykü yazarlığının kurucusu olarak kabul edilen Ömer Seyfettin’in “Ben Gönen’de doğdum. Yirmi yıldır görmediğim bu şehir artık hayalimde silinmeye başladı” cümlesi Türk Edebiyatının en çarpıcı başlangıç ifadesi olarak kabul edilmektedir.

Yaşadığı dönemin düşünce şekillerini öykülerinde bulabiliriz: Öykülerinde milliyetçi, islamcı geleneğin yanı sıra modern yaşamın da yansımaları vardır. Arapça ve Farsçadan arınmış sade Türkçe dili, O’nu günümüzde bile eskimemiş “okunur yazar” yapan çok önemli bir unsurdur.

Gönen Belediyesi, Büyük yazar için yaptırdığı heykel ve vefa borcu olarak her yıl 6-9 Mart arasında ulusal düzeyde düzenlenen “Ömer Seyfettin Kültür ve Sanat Haftası” ile Edebiyat dünyamıza yeni Ömer Seyfettin’ler kazandırmayı hedeflemektedir. Yazar ayni zamanda önceleri bir ilkokul sonraları ise bir lise ve bir de cadde adıyla da Gönen’de anılmaya devam etmektedir.

1920 yılında genç yaşta vefat eden Yazarın kabri İstanbul’da ilk bulunduğu yer olan Karacahmet’ten Zincirlikuyu Mezarlığına nakledilmiştir.

Kemal ÖZER

Gönen hakkında yayın hayatına kazandırılan ilk kitaplar olarak tanınan “Kurtuluş Savaşında Gönen” ve “Turistik Gönen ve Ömer Seyfettin” adlı eserlerin yazarıdır,  Öğretmen kimliği ile olduğu kadar tarih ve folklor araştırmalarıyla da tanınan Kemal ÖZER, miladi 1315 (1899) yılında Balıkesir İli Giresun İlçesinde doğmuştur.  Giresun ilçesinin adı sonraki yıllarda yaşanan kanlı ve sert silahlı Milli Mücadele günlerinin ardından bizzat Büyük Önder tarafından Savaştepe olarak değiştirilmiştir. İlköğretimine Giresun‘da başlamış olsa da eğitimini İstanbul‘da devam ederek tamamlamıştır.

Balıkesir’de Numune Rüştiyesini bitirmesi sonrasında Balıkesir ve ilçelerinin pek çoğunda öğretmenlik görevi yaptı. Son görev yeri ise ailesinin bir süredir yaşamakta olduğu Gönen oldu. İlkokulu öğretmenliği görevini Gönen–Sarıköy’de 1951 yılında tamamlayarak emekli oldu. Öğretmenlik hayatı gerek yerel bazda gerekse Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen pek çok ödül ve belge ile taltif edilmiştir.

Öğretmenlik hayatı sonrasında Gönen’de dört yıl süre boyunca “Yeni Gönen” adıyla haftalık bir gazete yayını ile kültür hayatımıza katkılarına devam etmiştir. Yakın coğrafya içinde pek çok ilçede görev yapmasının sağladığı birikim ve görgü ile tarihi ve folklorik kitaplar yayınlamıştır. Gönen’deki yayın hayatının ardından Bandırma’da “Yeni Marmara” adlı bir gazeteyi de altı ay süre ile yayımlamayı sürdürmüştür.

Bandırma’da bir süre hayatına devam eden Kemal ÖZER’in hayatının son dönemine ait bilgi edinilememiştir. Aniden denilebilecek tarzda çalışmaları son bulmuş, yöremizden sessizce ayrılmıştır. Mezarı Mustafakemalpaşa’dadır.
              
Sezen ÖZOL

Gönen Tekel’den emekli Hakkı Özol (Eczacı Hakkı) ve öğretmen Feride Özol'un ikinci oğlu olarak 1940’ta Gönen'de dünyaya gelen Sezen Özol,  Ömer Seyfettin İlkokulu’ndan sonra Gönen Ortaokulu’ndan, ardından da 1958 yılında Balıkesir Lisesi’nden mezun olarak 1964 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirmiştir.

İstanbul'da 1968 - 2009 yılları arasında serbest avukatlık yapan Sezen Özol, meslektaşı Avukat İnci Özol ile 1969 tarihinde evlendi. Bu evlilikten iki oğlu bulunmaktadır. 

Kendi ifadesiyle, "yıllarca kuru kuru dava dilekçeleri yazmaktan usanan" Sezen Özol, 1991 yılında belgesel tarzı roman yazarlığına başlamış ve ilk olarak “Kıbrıs Barış Harekatı Günlüğü ” isimli romanı ile yayın hayatına girmiştir. Gönen ve çevresindeki tütüncü ve ayıngacıların (tütün kaçakçıları) Fransız Rejisine karşı hapis ve ölüm pahasına verdikleri mücadeleyi ve Gönenlilerin Yunan işgaline karşı direnişini anlatan, adını bir Gönen türküsünden alan “Debboy Önünde Diken” adlı tanınmış romanı ise 1995’te yayımlanmıştır. Bu kitaptaki Kurtuluş Mücadelesine kadar olan ilk uzun bölüm daha sonra “Tütün Türküsü” adıyla ayrık olarak yayımlanmıştır.

Güney Marmara bölgesinin yakın tarihine belgesel romanları ile ışık tutan Özol,  1998 yılında yayımladığı “Çanakkale Askerine Rütbe Gerekmez“ adlı yapıtı ile de “Belgesel Roman Ödülü”nü layik görülmüştür.  Yazar, 1999 yılında, Yunanlıların 1920’de Anadolu içlerine doğru başlattıkları işgali ve direnen Türk Milletinin Kurtuluş Savaşını cephedeki askerin gözünden anlattığı ve on yıllık bir çalışmanın eseri olan Türk milletinin kadını erkeğiyle, dedesiyle ninesiyle, çoluğu çocuğuyla,  sıradan insanların destanı olan bağımsızlık savaşını anlatan “Kurtuluş Savaşçıları“adındaki romanını yayımlamıştır. 

Halen Çanakkale Boğazı kenarındaki Gelibolu-Burhanlı köyünde, Avukat İnci Günay'ın tabiriyle ; "sokağından gemiler geçen" evinde belgesel roman yazarlığını sürdürmektedir.
                                         
                                                       
İsmail SOYTEKİNOĞLU 

Ayni zamanda fotoğrafçı olan araştırmacı yazar İsmail Soytekinoğlu 30.01.1961’de Trabzon'da dünyaya geldi. Yazarın “Sakın KAYIP Olma”, “Üç GÜNLÜK Dünya, Bir NATAŞA Hkayesi,Bir GURBET Hikayesi”, “Gönülden MEKTUP Var” adlı yayımlanmış beş kitabı bulunmaktadır. Ayrıca yazarın çok sayıda şiiri, öyküleri, hikayeleri ve makaleleri de yayımlanmıştır.

Gönen’den evli olup halen Gönen’de yaşamaktadır.


Tacettin AKKUŞ

1970 Gönen Babayaka köyü doğumlu. İlköğrenimini köyünde, orta ve liseyi Gönen’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arşivcilik bölümünden 1993’de mezun oldu.“Tanzimat başlarında Balıkesir Kazası”,“Gönen ve Köyleri Tarihçesi”,”Osmanlı’dan Cumhuriyete Balıkesir” adlı iki telif kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşında Gönen ve Çevresi adlı sempozyum kitabında bir tebliği ve  Osmanlı’dan Cumhuriyete Balıkesir adlı kitapta;”1845 yılında Erdemit’in Demografik Yapısı” adlı makalesi yayımlanmıştır. Hemşerimiz AKKUŞ Öğretmenlik yapıyor ve İstanbul’da yaşıyor .

                                                                                                    
Salim NİZAM  

1970 Gönen doğumludur. İlk, orta ve liseyi Gönen’de bitirdi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi mezun oldu. Ardahan, Bartın ve Balıkesir’de görev yaptı. Halen Gönen Atatürk Ortaokulunda Edebiyat öğretmenliği yapmaktadır. Öyküleri ile birçok yarışmada ödül kazanan Salim Nizam evli iki çocuk babasıdır.“Sisli Göl”, “Portakal Kabukları”, “Ömrüm Uzaklarda Azalmasın” isimli kitaplarının içindeki öykülerle Ülkemizdeki pek çok yarışmada derece almıştır.

Muharrem AKÇA                                                                                   

Samsun Havza 1979 doğumludur. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Halen Gönen Sağlık Meslek Lisesinde Edebiyat öğretmeni olarak çalışmaktadır. Aşkar, Berceste, ve Yedi İklim dergilerinde yazıları yayımlandı. “Türbe ve Derviş” öyküsü ile 25. Ömer Seyfettin Öykü Yarışması’nda ödül almıştır. Şiir hikaye roman türünde çalışmaları sürüyor. Romanları Sefine (2014 ) Kösem Sultan ( 2015 ) ve öykü kitabı Yaşlanmış Resimler (2015)dir. Evli ve iki kızı olan Yazar halen Gönen’de yaşıyor.                                                                                                     


Sedat Günay (15 Eylül 2015)     

                                                                                 


2 yorum:

  1. Bu yazıda belirtilen "Gönenli" ifadesi ile Gönen doğumlu yazarlar ile Gönen doğumlu olmayıp yazının hazırlandığı tarihte Gönen'de yaşadığı sırada yayımlanmış edebi yapıtı olanlar anlatılmaktadır.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil